Home » Hemsida, Uppsala

Greenpeace – kom och betala min elräkning!

14 juni 2010 Ingen kommentar

Idag har aktivister från Greenpeace klättrat upp på kärnkraftverket Forsmark i protest mot riksdagens planerade omröstning om att slopa byggförbudet för kärnkraft.

Greenpeace får gärna tala om för mig hur vi ska klara Sveriges elförsörjning utan kärnkraft. Som riksdagskandidat för Folkpartiet i Uppsala driver jag att Sverige behöver nya kärnkraftverk i god tid innan våra gamla reaktorer har tjänat ut.

Folkpartiet har länge framhävt kärnkraftens betydelse för svensk energiförsörjning. Mer än 50 % av Sveriges elproduktion kommer från kärnkraft. I dagsläget beräknas cirka 300 000 arbetsplatser i den svenska basindustrin vara beroende av el från kärnkraft.

I Forsmark här i Uppsala län finns tre kokvattenreaktorer, av totalt tio svenska reaktorer. En av Forsmarks reaktorer fyllde 30 år i förrgår och anläggningen är bland Sveriges yngsta med byggår 1980, 1981 och 1985. Det betyder att de har cirka 20 år kvar i drift om de underhålls och effektivitetshöjningar genomförs som de ska.

Åter till Greenpeace. Visst har deras utklädnad till sol, vind och vatten en viss poäng. Sverige ska fortsätta satsa på förnyelsebar energi och det har redan fastslagits i Alliansens energiöverenskommelse från våren 2009. Det är ett mål för framtiden men inget vi kan lita på idagsläget.Vindkraft utgör bara 2 % av svensk elproduktion i dag och nya satsningar ska göras kommer det att ta tid. Men även om vi täcker hela Sverige med vindkraftverk kan vi ändå inte få en glödlampa att lysa när vinden har mojnat.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar nedan, eller använd trackback från din egen webbplats. Det finns också RSS feed för kommentarer.

Vara trevlig och skriv inget spam.

Detta är en Gravatar-aktiverade webblogg. För att få din egen globalt erkända avatar, registrera dig på Gravatar.